6 Şubat 2023’de meydana gelen Kahramanmaraş merkezli büyük deprem felaketinin ikinci yılını anarken, afet risklerini azaltan, dirençliliği artıran ve bu amaçla teknolojiyi etkin kullanan bir sistem inşa etmenin önemini vurgulamak isteriz.
Benzer felaketleri tekrar yaşamamak ve afet risklerini en aza indirmek için, toplumumuzun tüm kesimlerinin sorumluluk üstlenmesi gereken bir dönemden geçiyoruz. Bu dönemde, afet risk azaltma stratejilerinin benimsenmesi; afet dirençliliğini artıracak bilgi, teknoloji ve veri temelli sistem ve çözümler geliştirilmesi; afet farkındalık bilincinin artırılması; afet ve acil durum teknolojileri ve çözümleri alanında güçlü bir ekosistem oluşturulması; ayrıca, bunu destekleyen bir mevzuat, denetim ve finansal sistem kurulması; paydaşlar arasında güçlü iletişim ve işbirliği ortamı oluşturulması, her zamankinden daha önemli ve öncelikli hale gelmiştir.
AFETTEK Platformu[1], bu büyük yıkıma yol açan deprem gerçeğiyle yüzleştiğimiz zor dönemde, Ülkemizin afet ve acil durumlarının yaratabileceği risklere karşı hazırlıklı ve dayanıklı olması için üniversite, özel sektör ve STK iş birliği yapısı olarak Haziran 2023’de kurulmuştur. Günümüzde, Platform üyelerinin sayısı 140’ı geçmiştir.
AFETTEK Platformu tüzel kişiliğini oluşturan Afetle Mücadele Vakfı (TAM Vakfı) ise, Aralık 2024’de kurulmuştur. Vakfın kuruluş felsefesinin temelinde; afetlerle mücadelenin toplumların tüm bireylerini ve kurumlarını ilgilendiren küresel ölçekte bir sorumluluk olduğu ve toplumların ekonomik ve entelektüel çıktılarının büyük bir kısmını üreten özel sektör, üniversite ve sivil toplum örgütlerine önemli görevler düştüğü düşüncesi yatar.
TAM Vakfı’nın amacı;
[1] www.afettek.com